Krastavac

Krastavac

Novosti Zdravlje i priroda

Krastavac Krastavac je jednogodišnja biljka iz porodice tikvovki. Potječe iz Azije, gdje se uzgaja već 5000 godina, u Europu su ga navodno donijeli Rimljani. Postoje dvije vrste krastavaca,a to su salatni i kiseli krastavac. Salatni se uglavnom koristi svježe ubran, dok je kiseli namjenjen za proces kiseljenja, kako bi ga mogli konzumirati i za vrijeme zimskih mjeseci.
Zanimljivo je spomenuti kako s botaničkog gledišta krastavac spada u voće, dok ga u svakodnevno govoru svrstavamo u povrće.
Krastavac spada u niskokalorično povrće, tako naprimjer u 100 grama svježeg oguljenog krastavca imamo samo 12-15 kalorija dok u u kiselom krastavcu imamo od 15-17 kalorija, a zbog velikog udjela vode (95%) odlično osvježava u ljetnim mjesecima. Krastavac je također bogat mineralima, prirodnim solima, vitaminima, enzimima, te antioksidansima.

Krastavac je odličan za rehidrataciju, potiče rad bubrega i žuči, smanjuje mokraćnu kiselinu, te uklanja nakupljene toksine iz tjela. Mineralni sastav krastavca potiče fleksibilnost mišića, te regulira krvni tlak. Unos krastavca se preporuča i zato što sadrži silicijevu kiselinu koje održava zdravlje kostiju, mišićnog tkiva, ligamenata, hrskavice i kože. Krastavac također djeluje antiukancerogeno i protupalno, zbgo kafeinske kiseline i vitamina C. Ekstrakti krastavca se koriste u preparatima za pomlađivanje kože. Dokazano je da svježi krastavac smanjuje bore i hidratizira kožu.
Ukoliko spadate u osobe koje teže probavljaju krastavac, potrebno ga je izrezati na manje kolutiće, te lagano posoliti morskom soli, te ostaviti u hladnjaku par sati prije konzumacije.


Tagged