Najdublja rupa na svijetu

Zanimljivosti

Najdublja rupa na svijetu nalazi se na poluotoku Kolu koji je smješten u Rusiji uz granicu s Finskom i duboka je 12262 metra promjera tek 23 cm. Bušenje rupe započeto je od strane bivšeg SSSR-a 1970. godine. Cilj bušenja je bio prodrijet što je dublje moguće u zemljinu površinu kako bi se otkrio kemijski sastav tla, njegove fizičke osobine, eventualno pronaći neotkivene fosile ili nove izvore energije. Kako bi ovaj projekt započeli Rusi su morali izumiti brojne alate i instrumente, koje su tjekom bušenja nadopunjavali i poboljšavali.
Zanimljivo je da su na dubini od 3-6 km naišli na stijene zasićene vodom, što je pobilo dotadašnje pretpostavke da na tim dubinama nema vode. Na dubini od 7 km su pronašli mikrofosile planktona koji su unatoč tlaku i vrućini bili dobro sačuvani, njihova starost se procjenuje na 2,7 milijardi godina.
Bušenje je obustavljeno krajem 1993. godine i to zbog visoke temperature koja je na toj dubini iznosila 180 °C. Zbog visoke temperature stijene su gubile svoju tvrdoću, pa se rupa zatvarala svaki put kad bi znanstvenici vadili bušilicu radi zamjene svrdla. Iznenađujuće je i to kojom je brzinom temperatura rasla kako je bušenje napredovalo, tako su znanstvenici izračunali da bi na dubini od 15 km temperatura bila oko 300 °C.
Toranj u kojem je bila smještena bušilica je srušen, a rupa je ostala u ruševinama, zapečaćena željenim poklopcem.Tagged