Slatki krumpir, batat

Slatki krumpir (Batat)

Zdravlje i priroda

Batat u narodu zvan slatki krumpir je tropska biljka koja potiče iz Srednje i Južne Amerike, gdje je ljudi u ishrani koriste već 5000 godina. Pripada porodici slakova (Convolvulaceae) i nema nikakve veze s krumpirom osim što oblikom podjseća na njega i ima sličan kemiski sastav. U prehrani se koristi korijen i mlado lišće. Zanimljivo je da je Batat u Europi postao popularan tek u zadnjih 10-ak godina.

Slatki krompir sadrži 86 kcal na 100 grama. Spada u visokoenergetsku kulturu jer sadrži puno škroba, malo šećera i nimalo masti, također je bogat vitaminima A, B6, C i E, mineralima i ugljikohidratima. Beta karoteni iz slatkog krumpira pomažu u održavanju dobrog vida, jačaju imunitet, te štite organizam od kancergenih oboljenja. Zbog bogatstva mineralima smanjuje koresterol u krvi i masnoće u žući. Također je bogat i vlaknima pa pospješuje probavu. Zbog niskog glikemijskog indeksa mogu ga jesti i dijabetičari, također je odlična namjernica za djecu i sportaše.
Batat se može kuhati, peći, pržiti ili jest sirov, odličan je dodatak i slanim i slatkim jelima.

No unatoč svim dobrobitima nije baš preporučljiv za ljude koji imaju sklonost stvaranju oksalnih kamenaca jer sadrži velike količine oksalne kiseline.Tagged