kurkuma

Kurkuma

Zdravlje i priroda

Kurkuma je biljka iz porodice đumbirovki (Zingiberaceae). Potječe iz jugoistočne Azije, gdje se u medici koristi već 3000 godina. Začin kurkuma se dobiva iz korjena biljke, a zbog sličnosti s đumbirom često se naziva i ”žuti đumbir”.
Prah mljevene kurkume sadrži 354 kcal na 100 grama, od toga sadrži oko 64% uglikohidrata, 9% bjelančevina i 10% masti.

Kurkuma slovi za jedan od najzdravijih i najljekovitijih začina na svijetu. Ona sadrži aktivnu tvar kurkumin koji ima ljekovito djelovanje čak i u malim količinama. Kurkuma djeluje antiupalno, antibakteriski i dobar je antioksidans. Kurkuma je bila predmet mnogobrojih medicinskih istraživanja kroz povijest, a jedno od značajnijih otkrića je povoljno djelovanje na usporavanju i sprječavanju pojave raka. Kurkuma sadži fitokemikalije koje sprečavaju i usporavaju razvoj stanica raka. Kurkuma je prirodni antiseptik pa se koristi u oblozima za rane i opekline.
Blagotorno djeluje i na probavu,krvne žile, te pomaže kod mensturalnih problema. Postoji još niz blagotvornih i ljekovitih svojstava kurkume. Kurkuma je i prirodno bojilo, a njena oznaka je E100.

Preporučena dnevna količina za odraslog čovjeka je od 5 – 10 grama, a trebalo bi je koristiti barem 3 puta tjedno. Najbolje ju je koristit s mastima, uljima, te paprom jer se višestruko povećava njezin učinak.
Na kraju treba napomenuti da je nije dobro uzimati na prazan želudavc, te nije baš preporučljiva ukoliko imate žućni kamenac, jer kurkuma povećava proizvodnju žući. Također je nebi trebalo kombinirat s ljekovima protiv zgrušavanja krvi jer kurkuma također razrjeđuje krv.

Tagged