Pet Rock

Gluposti

Koliko je neograničena glupost, te kako iz dana u dan postajemo sve gluplji, te kako se na gluposti može zaraditi ogroman novac dokazao je Gary Dahl. On je naime 1975. došao na ideju da oblo kamenje s obale prodaje kao kučne ljubimce. Na ovu glupu ideju je došao svakodnevno slušajuć svoje prijatelje koji su se žalili na svoje ljubimce.Želeći im pomoći on je osmislio novog kućnog ljubimca, kojeg ne treba hraniti, šetati, kupati, čistiti za njim i koji neće praviti štetu. Oblo kamenje je pakirao u kartonske kutije s otvorima za zrak, a polagao ih je na gnjezdo od slame. Pošto je već radio u marketingu sam je sebi osmislio reklame.

Reklamirao ih je kao žive ljubimce, samo što oko njih nemate nikakvog posla, čak se uz ”životinju” dobilo i uputstvo za korištenje u kojem je na 20 stranica opisano kako brinuti i trenirati novog ljubimca. Naziv njegovog patenta je Rock Pet, a do 1976. je prodao oko 1,5 milijuna primjeraka po cijeni od 4 dolara, te postao milijunaš. Sa zarađenim novce je otvorio bar po imenu ”Carry Nations” u Californiji.

Zbog pada prodaje, ali i mnogobrojih prijetnji i tužbi koje su pokrenuli mnogobrojni nezadovoljni kupci Dahl se odlučio povući iz ovog biznisa, te je sve rjeđe izlazio u javnost. Godine 2012. prava na patent je kupila tvrtka Rosebud Entertainment, te nastavila proizvodnju.
Napisao je i knjigu ”Marketing za glupane” koja je izašla 2007.
Njegov proizvod se prodaje i danas, a ovisno o izvedbi kreće se od 2 do 20-ak dolara. Gary Dahl je umro 23.03.2015. godine.

Tagged