Cikla

Zdravlje i priroda

Cikla ili cvekla je korjenasto povrće iz porodice Chenopodiaceae. Poznata je više od dvije tisuće godina, a stari narodi su koristili samo listove, pošto je korjen bio tvrd i neupotrebljiv. Današnja cikla podrijetlo vuče iz divlje cikle koja je rasla na obalama Sredozemnog i Crnog mora, a zahvaljujuć vrtlarima koji su stoljećima eksprementirali danas imamo ciklu s velikim sočnim korjenom.Cikla na 100 grama ima svježeg ploda ima oko 45 kcal. Izuzetno je zdrava namjernica, te se često naziva i kraljicom zdravlja. Cikla sadrži dosta minerala: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo , mangan, jod, kobalt. Također sadrži i vitamine iz skupine B i C.
Cikla je jedna od najkorisnijih biljaka kada je u pitanju liječenje anemičnosti, zbog pitgmenta betacijanina koji povećava sposobnost hemoglobina da prenosi kisik do stanica. Taj pigment se nalazi u korjenu biljke, te također ima protuupalno i antiokidativno djelovanje. Zbog prisutnosti silicija pridonosti zdravlju kostiju, kože, noktiju i kose. Betain odlično regulira izlučivanje žući, te pomaže jetri u čišćenju toksina, viška masti i hormona.
Također je poznata po suzbijanu zločudnih bolesti. Ukoliko se redovito konzumira pomaže u snižavanju krvnog tlaka, te obnavlja krv. Bogata je nitratima koji smanjuju potrošnju kisika pri naporu, pa je vrlo korisna za sportaše. Jedno britansko istraživanje dokazalo je kako sportaši koji konzumiraju ciklu imaju 16% veću izdržljivost tjekom treninga.
Na kraju je važno spomenuti da je jako korisna namjernica u prehrani vegetarijanaca jer sadrži kobalt koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12 koji se nalazi u hrani životinjskog podrijetla. Zbog nedostatka vitamina B12 dolazi do perniciozne anemije.
Ciklu je najbolje konzumirati svježu, u obliku soka, raznih shake-ova, no korisna je i kuhana ili konzervirana za zimnicu. Ljudi danas većinom koriste samo korjen cikle, no ne treba zaboravit da su i listovi jestivi i jako korisni za naše zdravlje.

Tagged