Zdravlje i priroda

Lubenica je biljka iz porodice Cucurbitaceae u koju spadaju tikvovke i krastavci. Potječe iz središnje Afrike, a sjemenke su pronađene i u Egiptu, točnije u Tutankamonovoj grobnici, pa se vjeruje da je tamo počela kultivizacija ove biljke. Do 10-og stoljeća ova biljka se proširila po skoro cijelom svijetu. Vrlo je popularna u ljetnim mjesecima kada pruža toliko potrebno osvježenje i hidratizaciju.Spada u niskokaloričnu hranu jer na 100 grama ima tek 30 kcal. Svježe ubran plod sadrži i do 92% vode. Lubenica je dobar i ukusan izvor vitamina A, B i C, također sadrži i željezo,magnezij, kalcij, fosfor, te betakaroten. Lubenica sadrži i likopen vrlo moćni antioksidans od kojeg je i poprimila prepoznatljivu crvneu boju. Lipoken je crveni karotinski pigment i fitokemikalija. Ovaj antioksidans sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala u organizmu, koji mogu uzrokovati srčani i moždani udar,te potaknuti razvoj raka. Lubenica sadrži i aminokiselinu citrulin koju organizam pretvara u arginin koji je koristan kod dijabetesa tipa 2 jer se poboljšava osjetljivost na inzulin.
Lubenica pomaže i u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, reguliranju krvnog tlaka, te je jako korisna poslije većih napora i upale mišića. Također je bitno spomenuti da je lubenica odličan diuretik, te stimulira rad bubrega, što pogoduje izbacivanju toksina iz tijela. Lubenicu je najbolje konzumirati svježe ubranu i na sobnoj temperaturi, jer tada sadrži najviše korisnih svojstava. Međutim u ljetnim mjesecima volimo je jesti hladnu, u tom slučaju je puno zdravije ohladiti je u vodi nego u hladnjaku. Zvog svog slatkastog okusa i velike količine vode koristi se za pripremu raznih frapea, koktela i drugih pripravaka.

Na kraju je važno napomenuti da je nije dobro prečesto konzumirati samu, jer sadrži visoki glikemijski indeks koji može uzrokovati nagli rast šećera u krvi. Znači smiju je jesti dijabetiča, dapače korsina je za njih, ali je trebaju kombinirati s hranom koja sadrži niski glikemijski index (gl).

Tagged