Ananas

Zdravlje i priroda

Ananas spada u porodicu Bromeliaceae, te potječe iz Južne Amerike. U Europu ga je donio Kolumbo nakon što je otkrio Karibe. Višegodišnja je grmolika biljka koja raste do jednog metra visine, te jedna biljka daje jedan plod koji može može bit maksimalno 3-4 kg težak. Plod anasa ima ljuskastu koru koja se guli, te se jede unutrašnji žućkasti dio koji je intenzivnog slatkakstog okusa. Najveći izvoznik ananasa su Brazil, Tajland i Filipini.
U 100 grama ananasa se nalazi 50 kcal. Ananas je izuzetno zdrava biljka koja je bogata vitaminom C, manganom i bakrom. Također sadrži i magnezij, kalcij, kalij, fosfor, željezo, cink, vitamine A,B i E. Svježi ananas sadrži bromelain, vrlo koristan enzim koji ima niz povoljnih utjecaja na naše zdravlje. Taj enzim pospješuje probavu, djeluje protuupalno, pomaže razgradnji bjelančevina, prekomjernog zgrušavanja krvi. Istraživanja su pokazala da djeluje i antikancerogeno, pomaže u suzbijanju tumornih stanica pluća, dojke i pluća, koristan je i u suzbijanju melanoma.Također pojačava cirkulaciju, smanjuje krvni tlak, uklanja menstrualne i mišićne grčeve, rasterećuje gušteraču, uklanja vodu iz tjela, te ima blagotvoran utjecaj i za oboljele od asme i dijabetesa.
Iako ga je najbolje konzumirati svejže ubanog ananas se koristi i u kulinarstvu, kao dodatak marinadama za meso, te raznim salatama.
Vrhunac sezone ananasa je od ožujka do lipnja. Vrlo korisna je biljka ljeti jer štiti kožu od UV zraka, te je vrlo osvježavajuć. Koristi se i u spravljanju raznih koktela, shackova, frapea. Najukusniji je svježe ubran i kad ga konzumiramo na sobnoj temperaturi dva sata prije obroka.

Tagged