Borovnica

Zdravlje i priroda

Borovnica je biljka iz porodice Vaccinium (vrjesovki). Danas je poznato blizu 500 vrsta borovnice (poznatije su: američke borovnice, obične borovnice, močvarne, brusnica, maginja, sivi vrijes itd.) , no mi ćemo u ovom članku reci par riječi o ‘običnoj borovnici’ koja se kod nas može pronaći u šumi kao samonikla, grmolika biljka. Primjerci ove biljke žive i do 15–ak godina, a narastu od 10-80 cm. Plodovi joj dozrijevaju od 5-og do 8-og mjeseca zavisno o položaju i nadmorskoj visini.Borovnica je izrazito zdrava biljka, a osim plodova izuzetno su zdravi mladi listovi borovnice. Plod borovnice ima 42 kcal na 100 grama ploda. Plod borovnice sadržid: šećer, vitamine B i C, tanine, karotin,mirtilin, albuminoid, mineralne soli, masna ulja, proteine, pektin, limunsku i oksalnu kiselinu.
Plodovi borovnice bogati su vitaminima i željezom, svježi plod borovnice koristan je za liječenje anemije, problema s jetrom, žući, žučnih puteva, akutnih i kroničnih oboljenja želuca, probavnog trakta, te hemeroida. Konzumacija svježeg ploda je korisna i kao preventiva kod mrene i glaukoma. Također je vrlo korsina i za dijabetičare.
Čaj od lista borovnice ima također niz povoljnih utjecaj na zdravlje. List se bere prije nego počne cvat, te se suši na suncu. Čaj od lista je odlično sredstvo protiv proljeva, grčeva u želucu, kašlja, katara i diabetesa. Mladi listovi kotiste se za regulaciju šećera u krvi, a ta osobina se pripisuje sadžaju antocijanin glikozida. Ipak ne treba pretjerivati s uporabom lista borovnice , jer može doći do kroničnog trovanja.

Tagged