Aloe vera

Zdravlje i priroda

Aloe Vera je jedna od najljekovitijih biljaka na našem planetu. Spada u porodicu Aloe u koji spada tristotinjak podvrsta. Potječe iz Afrike, višegodišnja je biljka koja uspjeva većinom u toplijim i sušim krajevima. Još prije 5000 godina koristili su je ljudi u Indiji. Iz starih zapisa je poznato da su je koristile mnoge poznate osobe među kojima je Celsius, Kleopatra, Aleksandar Veliki, Aristotel, Solomon i mnogi drugi.
Aloe Vera sadrži preko 250 hranjivih i ljekovitih svojstava, tako da skoro i ne postoji bolest na koju aloe vera ne djeluje blagotvorno.
Ova biljka sadrži vitamine A, C, E, B12, folnu kiselinu, zatim enzime alkalin fosfataza, celulaza, katalaza, lipaza. Također je bogat izvor kroma, kalcija, bakra, kalija, magnezija, selena, cinka.
Poznato je da je Kleopatra aleo veru koristila kako bi održala svoju kožu mladolikom, pa tako se i dan danas spravljaju razne kreme, gelovi i slični preparati, a idustrija koja proizvodi ove preparate taj podatak često korsiti kao reklamu.Osim što se koristi za pomlađivanje kože, vrlo je djelotvorna i kod osipa, ožiljaka, bradavica i strija, također rješava probleme vlasišta, kao što su perut i oštećena kosa, djeluje i analgetski, antibakterijski i antivirusno.
Aloe vera jača i štiti imunološki sustav, te pomaže organizmu u bržem oporavku od bolesti. Poznato je da uvelike pomaže oboljelima od karcinoma, jer zaustavlja širenje metastaza i rasta tumora, te ublažava štetno djelovanje kemoterapija.
Pošto bi o blagotvornom i ljekovitom djelovanju aloe vere mogli pisati danima na kraju ovog članka ćemo još spomenti moguće kontraindikacije.
Ne preporuča se dugotrajno oralno korištenje aloe vere jer može dovesti do kroničnog laksativnog učinka, što pak može dovesti do oštećenja crijeva. Proizvode aloe vere također nije dobro uzimati kod poremećaja rada probavnog trakta, te se savjetuje izbjegavanje aloe vere tjekom trudnoće. Nije dobro nanositi aloe veru na svježe kiruške rane jer mogu usporiti zacjelivanje.

Tagged