Muškarci dojenje

Zanimljivosti

Dojenje je proces u kojem žena hrani svoje novorođenče mlijekom iz svojih grudi. Međutim dojenje nije samo hranjenje nego i kontakt majke i djeta koji ima pozitivne učinke i na jedno i na drugo, ali kad je to tako zašto djete nebi moglo imati takav kontakt i s ocem? Većina nas vjerojatno i nezna da muškarcima sise ne služe samo za ukras, te da je moguća i muška laktacija. Naime tjelesne stanice čovjeka sastoje se od 23, od kojih je 22 para oblikom i veličinom isti, dok je preostali 23 par kromosoma taj koji određuje spol, te se još naziva i spolnim kromosomom. Dakle i muškarci i žene imaju urođene mliječne žlijezde. Jedina razlika je u tome što te žlijezde kod žena nakon puberteta potpuno sazriju i u stanju su pripravnosti za laktaciju, kod kod muškaraca te žlijezde ne dosežu toliku razinu sazrijevanja.Okidač za laktaciju kod žena su hormonalne promjene kad žena zatrudni i kad rodi, točnije prilikom tih promjena dolazi do povečanja prolaktina (hormon prednjeg režnja hipofize) koji se kod žena može tjekom trudnoće i udeseterostručiti. Dokazano je da i muški organizam sadrži prolaktin no duplo manje nego ženski, dakle da bi došlo do muške laktacije potrebno je da se razina prolaktina udvadesetorostruči. Unatoč tome postoje brojni primjeri laktacije kod muškaraca.
Prvi zabilježeni slučaj laktacije kod muškaraca se pojavio nakon drugog svjetskog rata i to kod logoraša. Naime nakon što su godinama mučeni i izgladnjivani, nakon oslobođenja i povratka u normalni život kod djela muškaraca pojavila se laktacija. Uzrok ovog fenomena je oštećenje jetre i cjelokupnog organizma usljed dugotrajne gladi, pa je nakon ponovnog pravilnog unosa hrane, došlo do obnavljanja organizma, a pošto se hipofiza brže obnavlja od dijela jetre koja je zadužena razgradnju prolaktina došlo je povećanja količine ovog hormona u tijelu, te samim tim i do proizvodnje mlijeka.
Mediji su svojevremeno pisali o Afrikancu Wijeratneu koji je svoje dvije kćeri othranio na svojim prsima nakon suprugine smrti. Također je jedan američki antropolog proučavajući plemena u središnjoj Africi utvrdio da tamo muškarci povremeno doje svoju djecu, dok su žene u lovu.
Iako je muška laktacija rijetka treba joj ozbiljno pristupiti jer ukazuje na to da je došlo do hormonalne neravnoteže u orgaznimu, što pak može ukazivati na ozbiljnu bolest. Do laktacije može doći zbog tumora ili ceroze jetre. Danas pojedini ljekovi kao nuspojavu navode laktaciju.
Na kraju da zaključimo da je muško dojenje moguće, ali je bolje prepustiti ga majkama.

Tagged