Rajčica, paradajz, pomidor, tomat, paradižnik

Zdravlje i priroda

Rajčica, paradajz, pomidor, tomat, paradižnik je jednogodišnja biljka iz porodice Solanaceae. Potječe iz Južne Amerike, a uzgaja se u svim toplijim djelovima svijeta. Paradajz spada u voće.

Pomidor sadrži samo 18 kcal na 100 grama. Tomat je bogat vitaminima kao što su vitamin A, C,K,B6, B1, E, karotinom, također sadrži i značajne količine mangana, željeza i bakra.

Paradiznik sadrži i likopen koji je vrlo važan fitonutrijent, što znači da smanjuje znakove starenja te smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja, te štiti od oštećenja i posljedica bolesti. Rajčica je vrlo koristna za mršavljenje jer sadrži aminokiseline koje pomažu u topljenju kalorija. Paradajz i njegovi ekstrakti smanjuju razinu koresterola i triglicerida pa samim tim štiti srce, krvne žile te smanjuje krvni tlak. Vitamini iz rajčice također poboljšavaju vid, te mogu spriječiti nastanak makularne degeracije i sive mrene. Tomat se još preporučuje i dijabetičarima, reumatičarima, oboljelima od gihta te bubrežnih bolesnika.Rajčica je može jesti svježa, može se kuhati (čime se povećava sadržaj likopena), peći ili konzervirati, od nje se spravljaju i razni umaci, a jedni od popularnijih je kečap i umak za pizzu.
Negativnih utjecaja skoro da i nema, samo je potrebna doza opreza jer sadrži prirodni pesticid Solanin koji je otrovan za ljude, no on se nalazi i u drugim biljkama npr. krumpiru.

Tagged